SAĞLIK DEPOSU ÜZÜMSÜ MEYVELER
Erdem DURGUT
Zir. Yük. Müh.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü –BURSA
edurgut22@mynet.com
Üzümsü meyveler tabiri ile çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, bektaşi üzümü gibi meyveler tanımlanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen ve tüketilen üzümsü meyve türü çilektir. A.B.D, Türkiye, İspanya, Kore ve Mısır çilek üretiminde ilk 5 sıradaki ülkelerdir. Dünya üretiminde 2. sırada yer alan ülkemizin, hemen tüm yörelerinde çilek yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Akdeniz ve Ege bölgelerinde seralarda ve açık alanda erkenci ve sofralık çilek çeşitleri yetiştirilmektedir. Türkiye üretiminde 2. sırada yer alan Bursa ilimizde ise sofralık ve sanayiye uygun yetiştiricilik yapılmaktadır. Son yıllarda gelişen yediveren çeşitler ile kış başlangıcındaki don olaylarına kadar yaz boyunca taze meyve üretimi mümkün olmaktadır.
Çilek meyveleri
Çilek dışındaki diğer üzümsü meyvelerde genellikle daha küçük alanlarda ve aile işletmeciliği şeklinde üretim yapılmaktadır. Bu tür meyveler ev bahçelerinde, diğer meyve bahçelerinde ara veya sınır bitkisi olarak yetiştiriciliğe de uygundur. Dünya ahududu üretiminde Sırbistan, Polonya, A.B.D. gibi ülkeler ön planda yer almaktadır. Ürünü en çok tüketen ülke A.B.D olup bu ülkeyi Almanya, İngiltere ve Fransa takip etmektedir. Ülkemizde ise ahududu yetiştiriciliği 25- 30 yıllık bir geçmişe sahiptir. Toplam üretimin % 90 dan fazlası Bursa ilimizde yapılmaktadır. Ahududular yazları serin iklim isterler. Bu nedenle yetiştiriciliği Kestel ilçemizin Uludağ eteklerindeki köylerde yoğunlaşmıştır. Kırmızı, siyah ve sarı meyve renkli çeşitleri bulunmasına rağmen ülkemizde ve dünyada kırmızı çeşitler daha yaygındır.
Ahududu meyveleri
Ahududu bahçesi
Ahududu Bahçesi
Böğürtlen üretiminde A.B.D. ve bazı Avrupa ülkeleri ön plandadır. Ülkemizde ise en fazla üretim Bursa ilimizde yapılmaktadır. Kültüre alınmış böğürtlen çeşitleri dikensiz çeşitlerdir. Bu da, bahçe bakımı ve özellikle meyve toplama işlerinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
Böğürtlen meyveleri
Frenk üzümü üretiminde Rusya, Polonya ve Almanya ilk sıraları almaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği çok yaygın değildir. Bazı ahududu ve böğürtlen yetiştiricilerinde bu meyve de bulunmaktadır. Kırmızı, sarı ve siyah meyveli çeşitleri olup, kırmızı ve siyah çeşitler daha çok yetiştirilmektedir. Bazı kaynaklarda 100-150 yıl kadar önce İstanbul’ da ev bahçelerinde Frenk üzümü dikildiği, şurup ve değişik şekillerde tüketildiği belirtilmektedir.
Siyah Frenk üzümü meyveleri
Bektaşi üzümü ise daha çok Rusya, Polonya, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde yetiştirilmekte olup, ülkemizde ise yetiştiriciliği çok azdır.
Üzümsü meyve türleri, meyvelerinin dayanıksız olması nedeniyle taze olarak saklanmaları zordur. Bu durum taze tüketimlerini sınırlamaktadır. Ancak meyve suyu, konserve, reçel, marmelat, jöle, şeker, pasta, dondurma, mısır gevrekleri ve kurutma endüstrileri ile meyveli yoğurt, meyve çayı üreten işletmeler ve ilaç gibi birçok sanayi kolunda işlenmiş mamul haline getirilmektedir. Üzümsü meyveler bu sektörlerce taze, püre edilmiş, şurup veya su olarak düzenli bir şekilde talep edilmektedir. Derin dondurma yöntemiyle uzun süre saklanmaları ve bu şekilde doğrudan tüketilmeleri yada sanayide kullanılmaları yaygınlaşmıştır. Bu şekilde tüketiciye her mevsimde ürün sunma imkanı sağlanmaktadır.
Son yıllarda değişik, doğal bitki çaylarının tüketiciler tarafından aranır hale gelmesi, üzümsü meyvelerin bu amaçla da kullanımını ön plana çıkarmıştır. Ayrıca gazlı içeceklere alternatif olarak meyve suyu tüketiminde de artış vardır. Bu kategori içerisinde üzümsü meyvelerin payı büyük olup, ahududu, çilek ve siyah frenk üzümü gelecekte pazar payını genişletecek ürünler arasında sayılmaktadır.
Sağlığımız ve Üzümsü Meyveler:
Üzümsü meyvelerin insan sağlığı açısından değeri diğer birçok meyve türlerinden daha yüksektir. Özellikle organik asitler ve vitaminler bakımından çok zengindirler. Örneğin siyah Frenk üzümlerinin C vitamini içeriği, portakal gibi zengin meyvelerden daha fazladır. Demir, fosfor potasyum gibi mineral maddeler bakımından da zengindirler. İçerdikleri mineral maddeler yapıcı bir gıda maddesi olmalarının yanında, diğer besin maddelerinden en iyi şekilde faydalanmamızı sağlarlar. Üzümsü meyvelerin renkleri, içerdikleri fito kimyasalların da farklı olduğunu göstermektedir. Renk beyazdan, mor ve siyaha kadar değiştikçe antioksidan miktarı da buna bağlı olarak artmaktadır. Yapılan çalışmalarda, üzümsü meyvelerde bulunan "ellagic asit" ve antioksidanların kanser ve yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu tespit edilmiştir. Yine yapılan çalışmalar sonucunda, ürün işleme esnasında besin içeriklerinin fazla kayba uğramadığı saptanmıştır.
Üzümsü meyvelerde hastalık ve zararlılar çok yaygın değildir. Bu nedenle yetiştiricilikte zirai ilaçlar az kullanılmaktadır. Gıda güvenliği açısından bu konu da önem arz etmektedir.
Burada bir konuyu belirtmekte fayda vardır; çilek meyveleri bazı kişiler için alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Her yaş grubunda görülebilse de özellikle çocuklarda çok belirgin olarak ortaya çıkar. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
Sağlığımız için üzümsü meyveleri ve mamullerini bol bol tüketelim. Sağlıcakla kalın.
Slots Provider Review 2021
YanıtlaSilSlots Provider Review. Slots Provider's rating and 카카오 스포츠 overview. How 강원랜드 떡 do we 토토 배당률 보기 know about slots? Find out 크롬번역기 how we evaluate Slots Provider and how to 암호화폐란
Bally's Philadelphia Casino & Hotel - Hendon Mob
YanıtlaSilView map of Bally's Philadelphia 안산 출장마사지 Casino & Hotel (Pennsylvania) 충청남도 출장샵 with 2 nearby 오산 출장마사지 casinos. The casino offers 사천 출장안마 over 150 slots, 보령 출장샵